Moj internet dnevnik
Blog
nedjelja, prosinac 2, 2012
U subotu su branitelji Udruge branitelja Grada Ploče opet organizirali vrlo korisna predavanja o maslinarstvu i vinarstvu. Nastavak je to lanjskih predavanja na temu PTSP kod branitelja. Predavanja je održao dipl. ing. Ivo Batinović, savjetnik za poljoprivredu u odlično popunjenoj dvorani Doma kulture u Pločama. Bilo je tu oko 300 zainteresiranih branitelja i ostalih građana. Vrlo zanimljivo predavanje, gdje sam i sam naučio nekoliko važnih stvari, koje ću ja dogodine primijeniti kod pravljenja vina. Vjerujem da su i drugi čuli mnoge korisne informacije koje razbijaju stoljetne tabue. Ukratko, činjenica je da struku i nauku treba poštivati, a tradiciju održavati, ali i mijenjati nabolje.

Batinović nam je prezentirao i tri uzorka ulja koje smo mogli kušati, čime je zorno ilustrirao predavanja. Jedina manja zamjerka je da nisu bila predviđena pitanja publike, jer bi se i kroz njih razjasnile neke dileme, koje možda proizlaze iz prestručnih izraza, koje mnogi možda ne mogu razumjeti.

Udruga „Vita“ je braniteljima uručila poklon u vidu ručno izrađenog adventskog sviječnjaka, uz želju da ga zapale za njihovo dobro zdravlje.

Sastavni dio događanja je bio i kulturni dio programa u kojem su nastupili:

KUD „Bagalovići“ iz Krvavca, KUD „Leopold Mandić“ iz Čapljine, KUD „Marko Markota“ iz Rogotina i ženska klapa „Pločanke“i zaradili zasluženi pljesak publike.

Poslije predavanja, u predvorju velike sale je postavljeno preko 20 stolova koje su aranžirali branitelji-proizvođači i razna mala obiteljska gospodarstva, udruge i mjesni odbori s područja Grada i Primorja od Gradca do Drvenika. Nudili su na degustaciju razna jela kao slane srdele i inčune, suhe smokve, smokvenjak slatki i papreni, pršute i sireve, masline, fritule, kolače i slastice, pića u vidu različitih rakija sa svim i svačim, vina raznih vrsta.

I na kraju je bio popularni braniteljski roštilj, jako dobro pripremljen, uz odgovarajuća pića. 

srza @ 22:25 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare