Moj internet dnevnik
Blog
ponedjeljak, rujan 20, 2010
Ove godine, 19 godina nakon utemeljenja, Dan HRM napokon je, zasluženo, centralno proslavljen u Pločama. Proslava je trajala dva dana sa bogatim programom. Prvoga dana je došlo 8 brodova HRM i privezalo se za putničku obalu, izvjesilo svečane gale i navečer upalilo svjetla. Prekrasan svečarski prizor. Popodne su građani mogli obići brodove, a susretljivi časnici u svečanim odorama su odgovarali na brojna pitanja znatiželjne publike. Navečer je u crkvi služena sveta misa u čast poginulim i umrlim pripadnicima HRM. Vrlo dojmljiv prizor u prepunoj crkvi, sa mnogim časnicima na čelu sa zapovjednikom HRM kontraadmiralom Antom Urlićem i predstavnicima NATO snaga. Čitavu misu je pjevao naš crkveni mješoviti zbor. Misu je vodio vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac, sve u režiji don Petra, koji je pripremio program uz učešće djece i predstavljanje prvih ročnika Hrvatske vojske, koji su zakletvu položili u Pločama 1991. u vojarni Sidrište, sa njihovim prvim zapovjednikom Vlahom Orepićem . U nadahnutoj propovijedi don Petar je zatražio da se ne zaboravi i da se odgovarajuće vrjednuje ogromni doprinos Ploča u samom početku Domovinskog rata, pa nabrojio u čemu smo sve bili prvi u Hrvatskoj: Osvojena je prva vojarna i dobavljene ogromne količine naoružanja, vođena je prva pomorska bitka sa „ratnim brodovima“ plovnom Lučkom dizalicom „Birina“, trajektom „Pelješćanka“ i remorkerima „Brodospasa“ „Kastor“ i „Trudbenik“, osnovana je prva ratna luka, po naredbi zapovjednika tek osnovane HRM admirala Svete Letice-Barbe, prva postrojba mornaričkog desantnog pješaštva, prvi ročnici Hrvatske vojske, prvi blagoslov vojne jedinice. Od admirala Urlića je zatražio da jednom brodu HRM dade ime PLOČE.

 

Poslije mise otvorena je prigodna izložba fotografija „Od Ploče do Ploča“, na kojima je pokazan nastanak grada od prvih početaka do danas. Izložbi je prisustvovao predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji je sa pratnjom obišao eksponate, uz tumačenje profesora Ante Kovačevića, koji je pripremio izložbu od fotografija Zavičajne zbirke.

 

Iza izložbe je slijedio veliki klapski koncert ispred crkve uz veliki broj građana i gostiju. Nastupile su klape: „Luka Ploče“, „Pločanke“, klapa „Sveti Nikola“ iz Metkovića, klapa „Srdela“ iz Makarske, klapa Vela Luka, klapa HRM „Sveti Juraj“ i orkestar HRM.

 Drugi dan, 18.09. je započeo budnicom Orkestra HRM kroz grad, a u podne je izvršeno svečano postrojavanje postrojbi HRM, gdje su 105 časnika nagrađeni unaprjeđenjem u viši čin, pohvalama i nagradnim dopustima za naročite uspjehe u obavljanju zadaća. Govore i čestitke pripadnicima HRM su uputili izaslanik predsjednika Republike, predsjednika Sabora, Premijerka Jadranka Kosor i zapovjednik HRM kontraadmiral Ante Urlić. Podizanju zastave je predhodilo postrojavanje povijesne postrojbe Kliških uskoka uz zvukove bubnja i mijeha. Vidjeli smo i nekoliko Pločana u časničkim odorama. Kćerka našega brodograditelja Ante Glamuzine-Lamze, Sanja Glamuzina-Kevo je unaprijeđena, a Zapovjednik raketne topovnjače Dubrovnik ( koji inače zapovijeda raketnom topovnjačom Kralj Dmitar Zvonimir“ je naš sugrađanin Mate Barbir, sin Jurice. Ivka (Puljan) Kujundžić je također časnica HRM. Ženama posebno lijepo stoje svečane uniforme, a zanimljivost je da je žena zapovjednik raketne topovnjače „Kralj Petar Krešimir IV“.

Sada više nije neobično vidjeti ženu mornara. Čitavo vrijeme svečanosti pločansku uvalu ukrašavalo je pet privezanih neretvanskih Jablanovih lađa pod jedrima, dvije jedrilice Optimist i dvije lađe na vesla.

Sve u svemu lijepa i svečana proslava u gradu, koji je to odavno zaslužio, ali moram primijetiti sa jako malo prisutnih građana!

 

srza @ 23:23 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare