Moj internet dnevnik
Blog
ponedjeljak, kolovoz 30, 2010
Dana 27.08.2010, u petak, u isto vrijeme kad je ispred crkve bila već u tijeku ribarska fešta, koju je organizirao novi Mjesni odbor Ploče, u župnom dvoru u prelijepom prostoru su vrijedne žene Zajednice žena Katarina Zrinski iz Ploča organizirale otvaranje izložbe „Na starim ognjištima“. Otvaranje izložbe je obavljeno na trgu ispred glorijeta uz pjesme crkvene muške klape STINE i kominske ženske klape ŠTRIJADA. Dožupanica Marija Vučković je održala nadahnuti govor, a izložbu je otvorio gradonačelnik Krešimir Vejić. Prostor glorijeta, a poslije i samu izložbu je popunila mnogobrojna i raznovrsna publika i time nagradila izuzetan trud koji su žene uložile u osmišljavanje izložbe, sakupljanje mnogobrojnih zanimljivih eksponata-nekadašnjih upotrebnih predmeta, koje danas više ne viđamo, osim u muzejima. Bilo je tu svega, a današnja djeca se mogu samo snebivati nad predmetima za koje nikad nisu ni čuli. Mislim da su mnogi posjetitelji osjetili laganu nostalgiju za starim vremenima, i da su uspomene navirale sjećajući nas na djetinjstvo, ili možda na  prošla vremena i na naše stare, kojih već odavno nema, a oni su te predmete koristili i učili i nas čemu sve služe.IZNAD SVEGA ZANIMLJIVO I POUČNO!

Da ne nabrajam kroz nekoliko fotografija ću vam pokazati samo manji dio izložbe.

Blo je tu i raznovrsne spize,kolača, voća povrća, ljekovitih mirisnih biljaka, sve to složeno na lijepo aranžiranom stolu na središnjem dijelu prostora i popraćeno zbirkom recepata tradicionalnih jela neretvanskog kraja. Vinko Obad nam je demonstrirao sviranje na tradicionalnom gudačkom instrumentu Lijerici, u društvu Ljilje Mihaljević u narodnoj nošnji. Prikazane su i narodne nošnje iz našeg kraja, a na dva panoa i lijepe stare crno-bijele fotografije sa različitim motivima iz Neretve i sa starim narodnim nošnjama.

Udruga DEŠA iz Dubrovnika je održala kratku i bogatu prezentaciju aktivnosti kojima se ta značajna udruga bavi.

Jako dobar posao su napravile naše ženske i na tome im trebamo zahvaliti, a ako bi ovo rezultiralo možda nekakvom inicijalnom akcijom na sakupljanju eksponata i organiziranjem s vremenom zavičajnog muzeja ovoga našeg kraja, to bi zaokružilo akciju potpunim i povijesnim uspjehom.

srza @ 23:55 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare