Moj internet dnevnik
Blog
subota, siječanj 12, 2013
Jučer slušam na radiju Ploče standardnu emisiju Pitajte Grad, petkom u 10 i 10 h. Gostuje gradonačelnik Vejić sa rekapitulacijom prethodne godine, i  kao najava za događanja u novoj godini. Mimo postavlja pitanje: Vaš mandat je nekako krenuo s elementarnim nepogodama, misleći pritom valjda na poplave, suše itd. A meni se nekako vrti neki drugi film. Ja to doživljavam više kao mandat, koji se pokazao kao elemantarna nepogoda sam po sebi, i po svojim učincima. Za takvo gledište je i u emisiji bilo višestrukih potvrda. Zove slušateljica iz Baćine-predjel Portina. Kaže žena da njihova lokalna cesta kroz mjesto ima toliki broj rupa da vozači moraju bukvalno voziti slalom da bi ih izbjegli, a postoje i otvoreni šahtovi, bez poklopaca, u koje se lako može upasti i ozlijediti! Kaže gradonačelnik da mu je to prva šta čuje, da će poslati komunalne redare da izvide stvar. Meni odmah padne napamet kako mu je bilo dobro poznato stanje u Birini, pa je do svoje kuće, a i 50 m dalje od zadnje kuće doveo javnu rasvjetu, asfaltirao cestu, otkopao sumnjive pokose uz cestu, napravio jedine stepenice u Birini, koje povezuju gornju i donju cestu, gradi dječje igralište 50 m od , opet svoje kuće. U Baćini za čitavog mandata nije dospio asfaltirati ulicu 1. Svibnja dužine cca 50 m, a redovno je stavlja u svaki proračun, i isto tako redovno ne napravi. Zapravo u Baćini nije napravio skoro baš ništa. Možda zato da im se osveti za neveliki broj glasova koji dobije u njih?

U emisiji je pročitano i pitanje koje je uputio Mišo Cvitanović, vlasnik poduzeća C-Company iz Ploča, pismeno prije emisije. Pitanje je na temu zašto on već 6 godina ne može dobiti priključak za hidrantsku instalaciju, iako je on uložio novce i izveo sve potrebne radove po projektu i građ. dozvoli, ali se nema na šta priključiti. Gradonačelnik je kod svojih službi ispitao o čemu je riječ kod Luke Giljevića, koji je „nekakav tehnički direktor“ u Izvoru. On mu je objasnio da je Cvitanović prije 6 godina zatražio priključak i da oni imaju tehničke mogućnosti to riješiti. Nije ostalo jasno zašto C-Company, kao jedna od rijetkih proizvodnih firmi u poslovnoj zoni (zapravo jedina) do sada nije dobila priključak. Ne čini mi se da je to u skladu s gromoglasno proklamiranom navodnom politikom Grada na potpori poduzetnicima u zaživljavanju poslovne zone. Još se gradonačelnik iščuđava, zar je moguće da oni u tvornici nemaju vode, a u NK Jadranu koji je preko puta imaju vode! Na potpitanje voditelja jeli

C-Company jedina proizvodna firma u Zoni, Vejić odgovara da imaju još DM-Signal i Novi Plobest, koji imaju nekakav doticaj s proizvodnjom!? ( Bože mili čuda velikoga-gradonačelnik nema pojma šta rade firme u njegovu gradu).

Dalje su tema raskopana magistrala u Baćini, gdje je već valjda dva mjeseca magistrala prava makadamska cesta u režiji Hrvatskih cesta i u Mostini gdje se gradi vodovod prema Kominu u režiji Grada Ploče. Za ovu dionicu u Baćini Vejić kaže da je vrlo neobičan način rada da se cesta raskopa i drži tako dugo u tom stanju, ali da Grad nema tu nikakve „Ingerencije“ (vrag odnija onoga ko je izmisija tu rič!-op.a.). Za ovaj dio u Mostini mu nije vrlo neobično da nas već puno dana drže pod semaforima, iako je vodovodna cijev ugrađena, zatrpana i poravnata skoro prije mjesec dana. Ostalo je još samo zakrpiti asfalt, ali komodnije je otići na kolektivni odmor za Božić i Novu godinu, a nas držati na semaforizaciji!?

Mogu primjetiti da je zaista vrlo neobično da izvođači i investitori izvode radove na nevjerojatno komodan i bezobrazan način, bez imalo poštovanja prema potrebama građana. To u mojoj dugogodišnjoj praksi nikad nisam doživio. Mi smo takve radove morali raditi kao najhitniju stvar, raditi i po noći i po kiši i praznicima. Jednostavno nikomu nije padalo na pamet s takvim poslom otezati. A siguran sam da Grad ima itekakve ovlasti i ingerencije zahtijevati najhitnije završavanje obveza, bez obzira tko je izvođač, ili investitor. Pa ne može u našem Gradu raditi šta se komu prohtije! Ali vraćamo se na konstataciju iz naslova: Mandat kao elementarna nepogoda!

O tim stvarima će biti riječi i u nekim narednim člancima.srza @ 22:54 |Komentiraj | Komentari: 38 | Prikaži komentare