Moj internet dnevnik
Blog
utorak, kolovoz 10, 2010
Dana 05.08.2010. u Pločama je obilježen Dan pobjede i godišnjica slavne akcije OLUJA, koja je dovela do završetka Domovinskog rata i oslobađanja četvrtine okupirane Hrvatske od srpskih agresora.

 

Polaganje vijenaca i svijeća kod križa na groblju, kod sv. Nikole i kod Spomenika poginulim braniteljima u Pločama

Tijekom jutra su svečano položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja i poštovanja poginulim i umrlim braniteljima uz budnicu i nastup kominske glazbe. Posebno je u crkvi održano misno slavlje također posvećeno braniteljima. Otužno je izgledala činjenica da župnik don Petar nije bio nazočan polaganju vijenaca, jer su se protokol Grada i crkveni preklapali, pa su isključili prisustvo jednih i drugih na obje strane. A nisam mi sumnjao da don Petar neće doći, nakon smiješne najave u protokolu Grada, gdje je najavljen kao: „Predstavnik katoličke crkve u Hrvata“. Valjda je poznato tko je u nas predstavnik crkve u Hrvata!? Žalosno je da se takve jednostavne stvari ne mogu dogovoriti i uskladiti. Posebno žalosti činjenica da se građani nisu odazvali na ovakvu svečanost u čast naših poginulih branitelja, kojima dugujemo današnju slobodu i samostalnu državu.

 

 

Ribarska noć u Baćini

I ove godine su Baćinci organizirali Ribarsku noć ispred baćinskog doma na novoj rivi u pravom ribarskom i dalmatinskom ugođaju. Feštalo se uz morske specijalitete : pečene srdele, brudet i rižot od plodova mora, uz odgovarajuća pića i glazbu do kasno u noć. I ove godine se ovaj program preklopio sa koncertom u crkvi, što bi u budućnosti trebali izbjegavati, jer program obilježavanja Dana pobjede može biti raspoređen i u dva dana. Žao mi je da sam u Baćini bio samo malo na samom početku, pa sam otišao na Koncert u crkvu. Zabilježio sam nekoliko foto dojmova iz Baćine.

 

Koncert u crkvi u Pločama

I ove godine don Petar je organizirao krasan koncert u Pločama u počast braniteljima i Danu pobjede i domovinske zahvalnosti. Nastupili su solisti Irena Prskalo i Dalibor Žderić, kominska ženska klapa „Štrijade“, Pučki pivači iz Rogotina, nova muška crkvena klapa „Stine“, kojima je ovo bio prvi javni nastup, i Mješoviti zbor župe Kraljice neba i zemlje Ploče, pod ravnanjem prof. Jasne Krilić i uz glazbenu pratnju Domagoja Mustapića. Sve u svemu jedan lijepi koncert, koji je svečano i prigodno obilježio Dan Pobjede. Poslije koncerta svi izvođači su bili lijepo počašćeni iz kužine Župnog dvora.

srza @ 00:55 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare