Moj internet dnevnik
Blog
ponedjeljak, veljača 22, 2010

Možda im je upravo zato Josipović poručio: 'Ne zaboravite da je ovo vaša zemlja i da nema drugog gospodara osim vas'.

Upravo ta rečenica čiji je smisao  u zemljama s respektabilnom demokratskom tradicijom sam po sebi razumljiv dolazi u pitanje kada se radi o stanovnicima Bosanke. Njih nije nitko pitao što misle o dalekovodu pored njihovih domova. Da se radi samo o narušavanju pogleda, o uništavanju krajolika i umanjivanju vrijednosti  njihove imovine, opet je netko trebao poslušati njihovo mišljenje. Nažalost, ovdje se ne radi samo o uništavanju ljepote Srđa ni idile na Bosanci, već o direktnu napadu na njihovo zdravlje i njihove živote. Tko je radio i odobrio plan nižeg i višeg reda u koji je ucrtana i trafostanica i dalekovod? S kojim pravom i bezobzirnom lakoćom je neki 'ćato' koji ne zna ništa o štetnosti elektromagnetskog polja takve snage kakva bi trebala izrasti na Bosanki, ili ga nije ni briga, stavio paraf na takvu strahotu?

Hoće li sada svi redom početi dovoditi para stručnjake koji će tvrditi kako nema opasnosti po zdravlje, kako Dubrovački piše senzacionalistički? Hoće li ovaj grad imati dovoljno pameti i snage natjerati ih na drugačija rješenja? Struja nam je neophodna, tu nema rasprave, ali nije pitanje treba li nam struja ili ne, u pitanju je pravo na normalan i zdrav život i jednako tako na očuvan i oku ugodan okoliš. Jer ovdje se živi od turizma, a kako bismo od njega živjeli, treba zaštiti svoje ljude i još više svoju djecu. Danas na Bosanki, a sutra u Gradu ili negdje oko njega, svejedno.  Svi smo mi Bosanka. Jer kako reče novi predsjednik, svi mi doista trebamo 'pravednost koja ne čini iznimke i domoljublje koje ne počiva na osobnu interesu'.

 

Ovaj citat gore je iz kolumne Vjere Šuman u Dubrovačkom vijesniku od 19.02.2010. Odnosi se na izgradnju dalekovoda na Bosanci kod Dubrovnika, a komentar je članka iz iste novine, autora Marka Thomasa, koji među ostalim kaže:

Rezultati istraživanja govore o povezanosti obolijevanja djece od leukemije i dalekovoda postavljenih u blizini stambenih naselja. Najvažniji faktor upravo je blizina postavljanja dalekovoda. Djeca koja žive u krugu od 200 m udaljenosti, spadaju u najrizičniju skupinu, međutim, samo neznatno, manjem riziku za oboljenje od leukemije izložena su i djeca u krugu od 600 metara udaljenosti.

Ovo pišem iz razloga što se u Pločama upravo izvode radovi na izgradnji 110 KV dalekovoda iznad naselja Birina, a vodi do buduće trafostanice na brežuljku u središtu grada. Na karti koju prilažem sam označio položaj trafostanice i koridorie 200 i 600 m udaljene od dalekovoda.

Vidljivo je da je praktično čitav grad u zoni opasnosti od utjecaja elektromagnetnih polja, koji uzrokuju leukemiju kod djece.

PA ZAR SMO MI PRETPLAĆENI NA SVE MOGUĆE NAFTE, KEMIKALIJE,OTROVE, PRAŠINE, FEKALIJE I SADA JOŠ I ZRAČENJA!?

Baš me zanima dragi čitatelji šta vi o ovome mislite!?Karta sa ucrtanim zonama opasnostiPogled na stupove dalekovoda

srza @ 23:18 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare