Moj internet dnevnik
Blog
srijeda, rujan 9, 2009

Danas je na gradilištu Spomenika poginulim braniteljima  na središnjem gradskom trgu u Pločama montirana brončana skulptura autora Kažimira Hraste, koja se sastoji od slova

H R V A T S K A. Spomenik će biti svečano otvoren za Dan grada 14.09.2009.

Do realizacije ideje, pa lokacije, pa odabira rješenja po natječaju, spomenik su pratile mnoge kontroverze i različita mišljenja, a one se nastavljaju i dalje.

Nije sporno da je provedena procedura ispravna i demokratska, ali se mnogima ne sviđa odabrano rješenje. Ja također ne bih izabrao ovo rješenje, jer mi je bila prihvatljivija verzija sa jedrima, ali to je stvar ukusa i sada imamo izabrano rješenje završeno.

Više od samog spomenika bode u oči ogromni bazen oko spomenika, u kojemu će biti voda, koja neće biti odgovarajuće tretirana protiv razvoja nepoželjnih algi, koje zatim vuku na sebe komarce i žabe. Za to imamo dobar primjer u Spomen parku, gdje imamo vrlo mali bazenčić, ali stalno izgleda vrlo jadno i zapušteno. Posebni problem će biti ugljena i svaka druga prašina iz Luke, koja će vrlo brzo promijeniti nježnu tirkiznu boju keramike u nešto jako ružno.

Bojim se da mi kakvi smo, nismo spremni održavati spomenik u korektnom stanju.

srza @ 20:39 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare