Moj internet dnevnik
Blog
utorak, ožujak 22, 2011

( naše kanalizacije)

 

Danas je Svjetski dan voda 22.ožujak. Danas je red napisati nešto na temu voda i zaštite voda. Neću vam okolišati, nego ću se osvrnuti na naš konkretni problem iz teme zaštite voda, a to je zaštita morskog akvatorija u Pločama, uz poseban naglasak na zaštitu mora na gradskoj plaži.

Svatko od nas je dobro upućen u problem zagađenja područja gradske plaže i zna da je već par godina naša plaža skoro jedina crna točka na Jadranu, gdje je kupanje zabranjeno. Nije razlog luka i zagađenje od lučkih manipulacija raznim teretima, što bi bilo za očekivati. Kod nas zagađenja dolaze pretežito od fekalija, odnosno od silnih nelegalnih kanalizacijskih ispusta, koji završavaju u moru u blizini gradske plaže. Kad kažem nelegalnih, ne mislim na neke privatne nelegalne ispuste ili septičke jame-ne, toga u Pločama jednostavno nema. U nas su ti ispusti službeni ispusti, koji kanalizaciju iz gradskih kvartova odvode usred luke, odnosno mnogi direktno na plažu, dakle pod nadzorom gradske komunalne javne ustanove IZVOR.

Kako se prema tom problemu odnosi gradska vlast? Mogu vam reći da se ponašaju kao da se to događa npr. u Metkoviću i to jednostavno nije njihov problem! Čak vjerujem da su isposlovali s odgovornima u Ministarstvu zaštite okoliša da se rezultati ljetnih mjerenja čistoće mora za pločansku plažu sakrivaju, tj ne objavljuju. Tako rade i nojevi-zabiju glavu u pijesak i ne zamaraju se problemima oko njih. Umjesto da se negativni rezultati redovito objavljuju, pa bi im možda došlo iz g***ce u glavu da treba nešto poduzeti, a ne problem ignorirati. Ovih dana su puni lokalni mediji kako Grad rješava problem kanalizacije u Rogotinskoj ulici za 160.000 kuna, što je jako dobro, ali rješenje ovog akutnog problema nije puno skuplje od ovog iznosa, samo treba znati i htjeti problem riješiti. Imamo mi i ljude koji znaju, i to javno predlože, kao što sam ja to lani predlagao (vidi:http://www.srza.bloger.hr/post/trzam-gradsku-vlast-zbog-kanalizacije-na-plazi/1627389.aspx  ), ali ni u ovogodišnjem proračunu nema ni kune predviđene za taj problem!

S druge strane mnogi gradovi na Jadranu su svojim radom postigli da uđu u „Jadranski projekt koji se financira iz zajma Svjetske banke, a cilj mu je poboljšati kakvoću priobalnih voda radi ispunjenja standarda EU-a koji se odnosi na kakvoću okoliša u lokalnim zajednicama uključenim u projekt. Taj cilj se ostvaruje kroz tehničku pomoć i ulaganja u sustave za prikupljanje, pročišćavanje i zbrinjavanje otpadnih voda na principu aktivnog sudjelovanja lokalnih jedinica samouprave, a u suradnji s odgovarajućim vladinim agencijama. Jadranski projekt financira se kroz tri faze u kojima je odabrano 47 podprojekata u vrijednosti od 280 milijuna eura. Tako je već završena prva faza u kojoj su riješeni gradovi npr. iz blizine Makarska i Opuzen. Započela je i druga faza u kojoj su uključena i bezpovratna sredstva-darovnice od Globalnog fonda za zaštitu okoliša od 6,4 milijuna dolara. U drugoj fazi su od bližih mjesta uključeni Dugi rat, Zaton i Orašac, te Rijeka dubrovačka, a ta faza će trajati do 2015. godine“, kako kaže današnji članak iz Slobodne Dalmacije. A GDJE SMO TU MI ?!

Dali to znači da naši vlastodršci niti ne razmišljaju o toj temi? A Znamo da sva gradska kanalizacija također završava u akvatoriju luke, na dnu Obale 5.  Dali to znači da uz druga mnogobrojna zagađenja moramo trpiti i fekalno zagađenje za još dugi niz godina?Gradska plaža 1970-tih

srza @ 22:46 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare